Menu

Health & Medical | Gezondheid en welzijn


Over ons

Health & Medical | Gezondheid en welzijn

Hoi ik ben Anne-fleur, een 21 jarige student uit Rotterdam! Deze pagina is mijn eigen plekje op het internet waar ik je alles vertel over gezondheid en welzijn. Vroeger was ik nooit echt bezig met sporten en gezond eten totdat ik merkte dat beweging en je eetpatroon echt een verschil maken. Sindsdien heb ik veel meer energie en dit wens ik iedereen toe. Ik zie veel mensen om mij heen die ook opzoek zijn naar gezonde leefstijl, maar het moeilijk vinden om hieraan te beginnen. Ik heb daarom besloten om op deze blog mijn ervaringen, ideeën, tips en tricks te delen en wens je veel leesplezier toe!

Archief

Vrijwilligerswerk -- voor anderen én voor jezelf

De voordelen van vrijwilligerswerk voor anderen én voor jezelf

Vrijwilligerswerk is in Nederland ten opzichte van andere landen erg populair. Het CBS (2017) stelt dat ongeveer de helft van de Nederlandse bevolking van 15 jaar en ouder zich minimaal eenmaal op jaarbasis inzet als vrijwilliger. Als vrijwilliger kun je je op diverse manieren inzetten. Je kunt werken met senioren, gehandicapten of kinderen. Je kunt er eveneens voor kiezen om aan de slag te gaan in een buurthuis, op een school of zelfs in het buitenland. Wat kun je betekenen voor anderen door middel van vrijwilligerswerk? En welke voordelen levert deze vorm van tijdsbesteding op voor jezelf? 

Met vrijwilligerswerk kun je iets betekenen voor anderen

Er zijn vele soorten vrijwilligerswerk te vinden, waarvan je met een groot gedeelte echt een verschil kunt maken voor andere mensen. Denk bijvoorbeeld aan eenzame ouderen die graag een wandeling willen maken of een kopje koffie met iemand willen drinken. Ook het begeleiden van spel- of sportactiviteiten voor gehandicapten is zeer betekenisvol voor de deelnemers. Ook al is werk op vrijwillige basis doorgaans onbetaald en krijg je over het algemeen geen financiële vergoedingen voor je inzet, de fijne dag die je mensen hebt bezorgd en de glimlach die je ervoor terugkrijgt, maken je inspanningen de moeite waard. Dit doet hoogstwaarschijnlijk meer met jouw gevoelens van geluk dan het ontvangen van geld voor werk dat voor jou als betekenisloos voelt. Uiteraard heeft ieder mens inkomsten nodig om te kunnen leven, maar als jouw leven het toelaat om je zo af en toe in te zetten voor een ander, kun je écht een verschil maken. 

Werk op vrijwillige basis heeft ook voordelen voor jezelf

Buiten het mogelijke geluksgevoel dat vrijwilligerswerk jou oplevert, zijn er nog meer voordelen die dit werktype je kan opleveren. Bij onbetaald werk kijk je niet naar de hoogte van het salaris, dus je kunt de richting kiezen waar je hart ligt en niet per se waar het meest geld te verdienen is. Ben je dol op kinderen? Zoek dan vrijwillig werk waar je met kinderen kunt werken. Ben je een echte sportliefhebber? Dan is het werken als vrijwilliger op sportdagen op scholen of tijdens een sportevenement misschien iets voor jou. Daarnaast staat het erg netjes op je curriculum vitae wanneer je actief bezig bent, zeker wanneer je even zonder (betaald) werk bent. Zo voorkom je gaten in je cv en toon je dat je een actieve houding hebt. Dit zal als positief worden gezien door een toekomstige werkgever. Een ander voordeel is dat je via deze weg zelf ook in contact komt met andere mensen. Voor werklozen of mensen die met pensioen zijn, kan vrijwilligerswerk een prima reden zijn om 's ochtends op te staan en het helpt om een dagritme vast te houden. Tevens zorgen dergelijke activiteiten ervoor dat je sociaal actief blijft, waardoor de kans op eenzaamheid afneemt.

Bij tanteLouise zijn alle vrijwilligers welkom!