Menu

Health & Medical | Gezondheid en welzijn


Over ons

Health & Medical | Gezondheid en welzijn

Hoi ik ben Anne-fleur, een 21 jarige student uit Rotterdam! Deze pagina is mijn eigen plekje op het internet waar ik je alles vertel over gezondheid en welzijn. Vroeger was ik nooit echt bezig met sporten en gezond eten totdat ik merkte dat beweging en je eetpatroon echt een verschil maken. Sindsdien heb ik veel meer energie en dit wens ik iedereen toe. Ik zie veel mensen om mij heen die ook opzoek zijn naar gezonde leefstijl, maar het moeilijk vinden om hieraan te beginnen. Ik heb daarom besloten om op deze blog mijn ervaringen, ideeën, tips en tricks te delen en wens je veel leesplezier toe!

Archief

Contactlenzen aanmeten: welke soorten lenzen zijn er?

Contactlenzen aanmeten: welke soorten lenzen zijn er?

Meer bewegingsvrijheid bij het sporten en een goed uiterlijk zijn de belangrijkste redenen om voor contactlenzen in plaats van een bril te kiezen. Laat contactlenzen altijd aanmeten door een professionele opticien. Ook als je al ervaring hebt met het dragen van lenzen kan je ze beter niet zomaar online of bij een drogisterijketen kopen zonder goed advies van een opticien. Je hebt immers maar twee ogen. Wees er zuinig op. Er zijn verschillende soorten contactlenzen. De voor- en nadelen van de belangrijkste soorten lenzen staan hieronder voor je op een rij. 

Soorten contactlenzen

1. Harde lenzen - Harde lenzen worden ook wel vormstabiele lenzen genoemd. Voordelen van harde lenzen zijn dat ze op maat gemaakt worden voor jouw ogen, niet snel scheuren en bij verschillende oogafwijkingen te gebruiken zijn. Nadelen zijn dat zij minder comfortabel zitten, het langer duurt voordat je er aan gewend bent en zij vrij duur zijn om te vervangen. 

2. Zachte lenzen - De meeste mensen kiezen voor zachte contactlenzen. Ze zitten comfortabel, zijn goedkoop en je ogen wennen er snel aan. Een nadeel is dat zij meer vuil absorberen en de kans op ontstekingen dus groter is dan bij harde lenzen. Ook drogen zij sneller uit en het kan lastig zijn om ze in te zetten. 

3. Daglenzen - Hoewel week- of maandlenzen nog steeds het meest worden gedragen, stappen steeds meer lenzendragers over naar daglenzen. De voordelen van daglenzen zijn dat ze hygiënischer zijn en je er minder contactlenzenvloeistof voor nodig hebt. Je haalt immers iedere dag een nieuwe lens uit de verpakking en hoeft daglenzen niet, zoals week- of maandlenzen, in een houder met vloeistof te bewaren. Nadeel is dat daglenzen per maand per kosten.  De meeste dag-, week- en maandlenzen doe je voor het slapengaan uit. Er zijn echter ook 24-uurs lenzen die je dag en nacht kan inhouden, zodat je ook in de nacht scherp kan zien.

4. Nachtlenzen - Door nachtlenzen kan je overdag scherp zien zonder lenzen of een bril te dragen. Nachtlenzen masseren namelijk tijdens het slapen het hoornvlies, waardoor deze vervormt en na verloop van tijd weer sterkte 0 zal aannemen. Dat betekent overigens niet dat je daarna kan stoppen met het dragen van de nachtlenzen. Als je dat wel doet, zal het hoornvlies na zes weken weer de oude vorm aannemen. Nachtlenzen zijn alleen geschikt bij bijziendheid met een sterkte tussen de -0,5 tot -4,50. 

5. Siliconen hydrogel lenzen - Contactlenzen van siliconen hydrogel zijn gemaakt van een materiaal met een hoge zuurstofdoorlaatbaarheid. Ook bevatten zij minder water en drogen dus niet snel uit. Siliconen hydrogel lenzen zijn een aanrader als je gevoelige ogen hebt. Je kan ze van 's ochtend vroeg tot 's avonds laat dragen zonder last te krijgen van branderige of rode ogen. Nadeel is de prijs: siliconen hydrogel lenzen zijn duurder dan andere contactlenzen.

Kijk voor onder meer bovenstaande contactlenzen bij Saton Optiek in Amsterdam.