Menu

Health & Medical | Gezondheid en welzijn


Over ons

Health & Medical | Gezondheid en welzijn

Hoi ik ben Anne-fleur, een 21 jarige student uit Rotterdam! Deze pagina is mijn eigen plekje op het internet waar ik je alles vertel over gezondheid en welzijn. Vroeger was ik nooit echt bezig met sporten en gezond eten totdat ik merkte dat beweging en je eetpatroon echt een verschil maken. Sindsdien heb ik veel meer energie en dit wens ik iedereen toe. Ik zie veel mensen om mij heen die ook opzoek zijn naar gezonde leefstijl, maar het moeilijk vinden om hieraan te beginnen. Ik heb daarom besloten om op deze blog mijn ervaringen, ideeën, tips en tricks te delen en wens je veel leesplezier toe!

Archief

Hoe kan ik het beste mijn rugklachten behandelen?

Rugklachten zijn veel voorkomende klachten, vrijwel iedereen krijgt wel eens een keer in zijn of haar leven te maken met rugklachten zoals pijn of bewegingsbeperkingen. Wanneer je zelf rugklachten ervaart wil je er het liefst zo snel mogelijk vanaf. In dit artikel geven we jou enkele goede adviezen hoe je het beste je rugklachten kan behandelen.

In beweging blijven
Wanneer je pijn ervaart in je rug, wil je er het liefst niet te veel mee bewegen. Echter, dit werkt vaak averechts tegen de pijnklachten. Door langdurig stil te zitten of liggen met de rug, wordt deze stijf en doet de rug op den duur meer pijn. Het is bij rugklachten vaak goed om gedoseerd te bewegen en regelmatig te wisselen van houding. Probeer dus regelmatig even een rondje te gaan lopen of wat rustige bewegingen met de rug te maken.

Pijnstilling
Wanneer de pijnklachten in die mate beperkend zijn dat je echt niet veel kan bewegen, kan het soms raadzaam zijn hier pijnstilling voor te nemen. Door het nemen van pijnstilling beweeg je namelijk meer en wordt de rug niet stijf. Bij het nemen van pijnstilling is het altijd raadzaam te overleggen met de huisarts, zowel over de duur als over welke medicatie geschikt is.

Balans tussen belasting en belastbaarheid
Als je last hebt van rugklachten en deze met enige regelmaat terug komen, is het goed om eens te kijken naar de verhouding tussen de belasting die je rug krijgt en de belasting die je rug aankan. Vaak is de verhouding tussen belasting en belastbaarheid verstoord bij rugklachten. Je kan rugklachten voorkomen door minder belasting op je rug te krijgen, of door je belastbaarheid te verhogen.

Het verhogen van de belastbaarheid van je rug kan je bereiken doormiddel van spierversterkende oefeningen, van zowel de buik- als de rugspieren. Op internet zijn veel verschillende oefeningen te vinden om de buik en rugspieren te trainen, daarbij is het belangrijk de zogenaamde core stabiliteit te trainen. De core stabiliteitspieren zijn niet de grote buik- en rugspieren, maar juist de kleine spiertjes die je gedurende de dag rechtop en stabiel moeten houden.

Hulp bij rugklachten behandelen
Wanneer je het lastig vindt zelf een balans te vinden en het lastig vindt de intensiteit en hoeveelheid van de oefeningen te bepalen, kan je de hulp inschakelen van een fysiotherapeut, of overleggen met je huisarts voor een goede behandeling van je rugklachten. Een fysiotherapeut, bijvoorbeeld Jahae Fysio & Manuele Therapie Heer, kan de rugklachten behandelen en jou helpen bij de opbouw van oefeningen, een correcte uitvoering van de oefeningen en eventuele pijnstilling.