Menu

Health & Medical | Gezondheid en welzijn


Over ons

Health & Medical | Gezondheid en welzijn

Hoi ik ben Anne-fleur, een 21 jarige student uit Rotterdam! Deze pagina is mijn eigen plekje op het internet waar ik je alles vertel over gezondheid en welzijn. Vroeger was ik nooit echt bezig met sporten en gezond eten totdat ik merkte dat beweging en je eetpatroon echt een verschil maken. Sindsdien heb ik veel meer energie en dit wens ik iedereen toe. Ik zie veel mensen om mij heen die ook opzoek zijn naar gezonde leefstijl, maar het moeilijk vinden om hieraan te beginnen. Ik heb daarom besloten om op deze blog mijn ervaringen, ideeën, tips en tricks te delen en wens je veel leesplezier toe!

Archief

Uitvaarten: crematie

Het leven zit vol mooie momenten. Ik denk hierbij aan de geboorte van een kind, de eerste stapjes en hoe het kind zich ontpopt tot een eigen persoonlijkheid. Het leven telt ook talloze momenten vol liefde, geluk en plezier. Ze zijn stuk voor stuk prachtig en dien je dan ook met heel je hart te koesteren. Echter, er zijn in het leven ook moeilijke en mindere momenten. Hulzebus Uitvaartverzorging / Ardante staat je graag bij tijdens de moeilijke momenten. Soms krijg je te maken met tegenslagen waar je mee moet omgaan. Zoals het verlies van een dierbare. Wanneer er iemand uit jouw directe omgeving sterft, word je op een heel rauwe wijze geconfronteerd met een van de moeilijkste facetten van het leven.

Het heengaan van een dierbare

Sterven hoort bij het leven, hoe moeilijk het ook is om met zo'n moeilijke gebeurtenis om te gaan. Ongeacht de leeftijd van deze persoon, is het heengaan van die persoon altijd veel te vroeg. Er viel nog zoveel te zeggen en te beleven, is wat je dan vaak hoort. Ik ben het hier volledig mee eens. Afscheid nemen is zo moeilijk. Wanneer er iemand sterft, wordt van deze persoon afscheid genomen in een rouwplechtigheid. Dit kan een kerkdienst of een uitvaartdienst zijn. Deze is gelijk aan deze bij een 'traditionele' begrafenis en gaat vooraf aan de eigenlijke crematie. Zodra de uitvaartdienst (al dan niet religieus) of samenkomst van vrienden en/of familie is afgelopen, worden de nabestaanden en andere aanwezigen door het personeel van het crematorium bedankt om de plechtigheid bij te wonen. Zij worden ook verzocht, na een allerlaatste groet aan de overledene, zich te begeven naar een stille, nabijgelegen ruimte. Hier kunnen de genodigden mekaar condoleren terwijl ze een lekkere bak koffie of thee kunnen drinken. Vaak wordt er ook in brood en dergelijke voorzien om te kunnen nuttigen tijdens het bijpraten.

Crematie 

Later die dag wordt het lijk dan werkelijk verbrand in een doodskist of crematiekist. Dit wordt uitgevoerd in een crematorium door het crematoriumpersoneel. Tegenwoordig kunnen nabestaanden aanwezig zijn bij het moment waarop de kist in de crematieoven gaat. De meeste crematoria hebben hier geen enkel probleem mee. Sommigen hebben hun ovenruimte zelfs wat publieksvriendelijker gemaakt. Een kist is echter niet verplicht bij een crematie. De crematie kan ook geschieden met het lijk, gewikkeld in een lijkwade, op een ligplank geplaatst. Bij deze laatste manier van lijkinvoer geldt als enige voorwaarde dat het lichaam niet als zodanig herkenbaar is voor het ovenpersoneel.

Verassing 

De verbranding van het lichaam vindt plaats in een speciale crematieoven bij een temperatuur van zo'n 1100°C. De tijd om te verassen duurt ongeveer anderhalf uur. De as van een volwassene (inclusief kist) weegt ongeveer 2,5 - 3 kg. De assen kunnen worden bewaard in een urn, maar ook verstrooiing van de assen is mogelijk. De verassing geschiedt door de hitte. Het lichaam wordt niet door de vlammen verteerd, zoals velen denken.