Menu

Health & Medical | Gezondheid en welzijn


Over ons

Health & Medical | Gezondheid en welzijn

Hoi ik ben Anne-fleur, een 21 jarige student uit Rotterdam! Deze pagina is mijn eigen plekje op het internet waar ik je alles vertel over gezondheid en welzijn. Vroeger was ik nooit echt bezig met sporten en gezond eten totdat ik merkte dat beweging en je eetpatroon echt een verschil maken. Sindsdien heb ik veel meer energie en dit wens ik iedereen toe. Ik zie veel mensen om mij heen die ook opzoek zijn naar gezonde leefstijl, maar het moeilijk vinden om hieraan te beginnen. Ik heb daarom besloten om op deze blog mijn ervaringen, ideeën, tips en tricks te delen en wens je veel leesplezier toe!

Archief

Orthopedie

Orthopedie is een specialistisch beroep. Het is een medisch specialisatie dat zich richt op het behandelen van afwijkingen aan het steun – en bewegingsapparaat. Het werkterrein van een orthopedisch chirurg is erg omvattend. Zo behandelt hij of zij aangeboren afwijkingen van het steun- en bewegingsapparaat. Ook voert hij of zij de handelingen uit voor gewrichtsafwijkingen, slijtage, stand afwijkingen van de gewrichten en pijpbeenderen en fracturen van de botten en gewrichten. De orthopeed zal vaak de behandeling laten plaatsvinden door middel van een operatie. In sommige gevallen kan de orthopeed te werk gaan door middel van het plaatsen van een brace, korset, advies of medicijnen. Ook wordt er door de orthopeed in sommige gevallen fysiotherapeutische behandelingen aangeraden. 

De opleiding tot orthopeed

De opleiding voor dit specialisme is niet eenvoudig. De opleiding duurt minimaal 12 jaar. De eerste zes jaar wordt geneeskunde bestudeerd. Wanneer hij of zij dat heeft gehaald mag hij of zij zich arts noemen. Daarna gaat men nog twee jaar algemene geneeskunde studeren en daarna nog vier jaar praktijkervaring opdoen op de orthopedische afdeling. Nadat alles met een goed gevolg is doorlopen kunnen er zelf operaties worden uitgevoerd.

Het aantal orthopeden in Nederland is veel te gering. Er zijn er ongeveer 550, maar omdat er tegenwoordig zoveel kunstheupen worden geplaatst, is dat aantal veel te weinig. Er wordt de laatste jaren veel gedaan om het aantal orthopeden te laten groeien. De orthopedie is een mooi beroep. 

Een orthopeed zal vaak de behandeling uitvoeren bij heupdysplasie. Dat is een aangeboren heupafwijking die zeer vaak in Europa voorkomt. Hij wordt veroorzaakt door een onvoldoende ontwikkeling van het heupgewricht. De heup kom of pandak, dat het bovenste gedeelte van het bekken vormt, is nog te plat. Het bovenste deel van het dijbeen wordt dan onvoldoende vastgehouden. De aandoening komt vaker bij meisjes dan bij jongens voor. Het moet op vroegtijdige leeftijd door de orthopeed worden behandeld, omdat er anders op latere leeftijd vroegtijdige slijtage kan optreden.

Scoliose is een verkromming in de rug. Wanneer er een dergelijk probleem zich voordoet, moet dat op zeer jonge leeftijd worden aangepakt. Wanneer men daarmee op oudere leeftijd begint, is het verhelpen van de verkromming veel moeilijker. Op jonge leeftijd zijn alle botten nog veerkrachtig en daar moet gebruik van worden gemaakt. Op oudere leeftijd zijn de botten meer verkalkt. Scoliose wordt vooral bij jonge kinderen aangepakt door middel van het dragen van een korset. Dat moet dan gedurende een langere periode worden gedragen. 

Botbreuken komen ook vaak voor een behandeling bij een orthopeed terecht. Hij weet als geen ander wat er bij een moeilijke complicatie gedaan moet worden. In sommige gevallen is het opereren noodzakelijk.

In andere gevallen zal een orthopeed u ook kunnen doorverwijzen naar een specialist in schoeisel, bijvoorbeeld Van Mook Schoentechniek.