Menu

Health & Medical | Gezondheid en welzijn


Over ons

Health & Medical | Gezondheid en welzijn

Hoi ik ben Anne-fleur, een 21 jarige student uit Rotterdam! Deze pagina is mijn eigen plekje op het internet waar ik je alles vertel over gezondheid en welzijn. Vroeger was ik nooit echt bezig met sporten en gezond eten totdat ik merkte dat beweging en je eetpatroon echt een verschil maken. Sindsdien heb ik veel meer energie en dit wens ik iedereen toe. Ik zie veel mensen om mij heen die ook opzoek zijn naar gezonde leefstijl, maar het moeilijk vinden om hieraan te beginnen. Ik heb daarom besloten om op deze blog mijn ervaringen, ideeën, tips en tricks te delen en wens je veel leesplezier toe!

Archief

Logopedie voor verstandelijk gehandicapten

Communiceren is in onze hedendaagse moderne wereld erg belangrijk. We praten de hele dag door met elkaar en hebben maar weinig oog voor de mensen die wat minder spraakzaam zijn. Een feit waar veel verstandelijke gehandicapten mee te maken hebben in hun leven. Het liefst willen zij natuurlijk net zo functioneren als de rest van de mensen die zij tegen komen. Helaas is het een gegeven feit dat juist mensen met een verstandelijke handicap moeite hebben om zichzelf goed te kunnen uiten. Veel van deze mensen ondervinden problemen met spraak, slikken en horen. Problemen waar logopedie voor verstandelijk gehandicapten een uitkomst ik kan bieden. Wanneer u een kind heeft met een verstandelijke handicap of werkt met deze doelgroep, kunt u zich het beste er eens in verdiepen of dat voor u ook een uitkomst kan bieden.


Wanneer naar logopedie voor verstandelijk gehandicapten?

Een persoon die een verstandelijke beperking heeft, ondervindt wel meerdere moeilijkheden in zijn leven. Niet goed communiceren met de buitenwereld kan er daar een van zijn. De logopedist kan een uitkomst bieden bij problemen als eet- en slikproblemen, beter praten, beter horen en de wereld om je heen beter te leren begrijpen. Gezien dit uitgebreide werkvlak van een logopedist zal het voor veel mensen met een verstandelijke beperking een aanrader zijn om eens een afspraak te gaan maken. Wanneer de communicatie beter verloopt zal dit ook de nodige boosheid en frustratie kunnen voorkomen. Uiteindelijk zal hierdoor een betere samenwerking met de mensen in de directe omgeving ontstaan.


De behandeling van logopedie voor verstandelijk gehandicapten

In de eerste afspraak zal een logopedist gaan kijken wat precies de klachten zijn en hoe deze een belemmering vormen in het dagelijkse leven. Vervolgens wordt er een uitgebreid onderzoek gedaan. Aan de hand van deze bevindingen wordt er een plan van aanpak opgesteld. Een gemiddelde afspraak duurt ongeveer 30 minuten waarin de oefeningen worden gedaan. Soms is er een behandeling van een uur nodig. Tevens zal degene die in therapie is huiswerk oefeningen meekrijgen die zij kunnen oefenen samen met behulp van ouders en/of begeleiders. Het is belangrijk dat deze oefeningen regelmatig worden gedaan zodat het een gewoonte gaat worden voor de persoon met de verstandelijke handicap. Op die manier zullen zij hier het snelste baat bij hebben. Voor vergoedingen kunt u het beste contact opnemen met de zorgverzekeraar. Bij de meeste logopediepraktijken kunnen zij dit ook voor u opzoeken. Ook kunnen zij uw vragen beantwoorden over wat de mogelijkheden zijn in deze vorm van therapie.

Kijk bijvoorbeeld op de site van de LeekerweideGroep voor meer info.