Menu

Health & Medical | Gezondheid en welzijn


Over ons

Health & Medical | Gezondheid en welzijn

Hoi ik ben Anne-fleur, een 21 jarige student uit Rotterdam! Deze pagina is mijn eigen plekje op het internet waar ik je alles vertel over gezondheid en welzijn. Vroeger was ik nooit echt bezig met sporten en gezond eten totdat ik merkte dat beweging en je eetpatroon echt een verschil maken. Sindsdien heb ik veel meer energie en dit wens ik iedereen toe. Ik zie veel mensen om mij heen die ook opzoek zijn naar gezonde leefstijl, maar het moeilijk vinden om hieraan te beginnen. Ik heb daarom besloten om op deze blog mijn ervaringen, ideeën, tips en tricks te delen en wens je veel leesplezier toe!

Archief

Zwangerschapsonderbreking: de abortuspil

Wat is de abortuspil?
De abortuspil is een reletief nieuwe methode om een zwangerschap te beëindigen. Het is minder ingrijpend dan een klinieke abortus en duurt daarbij ook minder lang. Deze methode van abortus is sinds het jaar 2000 toegestaan in Nederland. Je kunt deze pil alleen bij een abortuskliniek krijgen en dus niet bij een huisarts. Dit kan tot 49 dagen na menstruatie. Deze en elke andere vorm van abortus zijn mits u legaal in Nederland verblijft gedekt door de verzekering. Dit betekent dus dat u er zelf geen kosten aan zult hebben. In dit artikel wordt u uitgelegd hoe deze vorm van abortus werkt en welke risico's er aan de procedure verbonden zitten.


Hoe werkt de abortuspil?
Om deze vorm van zwangerschapsafbreking te gebruiken moet u naar een abortuskliniek afreizen. Bij de eerste afspraak neemt u drie verschillende pillen in. Deze drie pillen zorgen er samen voor dat de foetus overlijdt. Na twee dagen dient u terug te komen voor een tweede afspraak. Bij deze afspraak neemt u een laatste pil in genaamd Prostaglandine. Deze pil wekt bij u weeën op waardoor tijdens een hevige bloeding de dode foetus naar buiten komt. Na afloop van het innemen van de Prostaglandine verblijft u een halve dag in de kliniek. Na afloop van deze tweede afspraak moet u 10 dagen later nog een keer langskomen voor een derde afspraak. Bij deze derde afspraak wordt er een nacontrole uitgevoerd om te bekijken of de procedure goed is verlopen. Na afloop van deze laatste afspraak is de abortus voltooid en hoeft u niet langer terug te komen.


Wat zijn de risico's?
De eerste dagen die op de abortus volgen dient u op geen enkel moment alleen te zijn. Dit is omdat er een aantal potentieel gevaarlijke risico's aan de abortus vast zitten. Om te beginnen heeft u kans op hevige bloedingen na de procedure. Deze bloedingen zijn indien ze u overkomen zeer gevaarlijk en u moet daarom niet aarzelen om naar de dokter te gaan. Ook kunt u last krijgen van misselijkheid, braken en diarree. Dit komt omdat de pil uw hormonen aantast en uw lichaam dat niet gewend is. Ook loopt u het risico dat de pil niet goed werkt, waardoor u alsnog een reguliere abortus zou moeten ondergaan. Ten slotte loopt u net als bij elke andere vorm van abortus het risico om in een depressie terecht te komen, dit omdat de procedure voor veel vrouwen geestelijk erg ingrijpend en traumatiserend is.

Bent u op zoek naar een verantwoordelijke instelling die u de abortuspil kan verschaffen maar tevens hierin kan begeleiden? Neem dan contact op met Stimezo Zwolle.